Wat is een backlink? Leer alles wat jij moet weten!
Ben jij nieuw in de wereld van SEO en heb jij jezelf ooit afgevraagd wat nou eigenlijk een backlink is? Of ben jij wel bekend met de term, maar wil je meer weten over hoe backlinks jouw website helpen groeien? In dit blog leggen we je uit wat een backlink is, hoe je jouw backlinkprofiel kan opbouwen en hoe je jouw backlinks kan checken. Let’s go!
Wat is een backlink?
Een backlink, ook wel een inkomende link of inbound link genoemd, is een linke van een andere website naar jouw website. Denk aan een backlinks als een review, een stem van vertrouwen. Wanneer een website naar jouw content linkt, geeft dit een signaal af. Mits de de backlink van een goede website komt. Google ziet dat jouw content waardevol en betrouwbaar is.
Backlinks zijn een onderdeel van elke SEO-strategie. Ze helpen bij het opbouwen van de domein autoriteit. Daarnaast kan je óók de relevantie aantonen voor jouw website, mits je zorgt voor relevante backlinks. Een grotere hoeveelheid kwalitatieve backlinks kan de rankings van jouw website aanzienlijk verbeteren in de zoekresultaten.
Een sterk backlinkprofiel is een must!
Het backlinksprofiel omvat alle links die naar jouw website verwijzen. Een gezond backlinkprofiel bevat links van diverse, betrouwbare bronnen die relevant zijn voor jouw niche. Hieronder zetten we een aantal belangrijke redenen op een rijtje waarom een sterk backlinkprofiel belangrijk is:
- Backlinks van diverse websites met een hoge autoriteit die ook nog eens aansluit bij jouw branche, helpt om de domein autoriteit te verhogen. Dit zorgt voor betere rankings in de SERP (Search Engine Result Page)
- Betere rankings zorgt voor meer organisch verkeer naar je website. Daarnaast kan een backlink ook zorgen voor direct verkeer naar jouw website op het moment dat het op de link geklikt wordt.
- Zoekmachines gebruiken backlinks als één van de belangrijkste rankingfactoren. Meer kwalitatieve backlinks verbeteren jouw positie in de SERP.
Een sterk backlinkprofiel bouwen? Zo doe je dat
Ten eerste is het belangrijk dat er kwalitatief goede content op de website staat, die aansluit bij de behoeften van jouw potentiële klant. Content die goede informatie bevat, goed geschreven, uniek én relevant is, trekt sneller natuurlijke backlinks aan.
Ten tweede kan je er voor kiezen om te gastbloggen. Dit is een effectieve manier om backlinks te vergaren mits de website aansluit aan jouw niche. Door te schrijven voor andere blogs in jouw niche, kan jij gezien worden als autoriteit. Daarnaast kan je links naar jouw website verwerken in die blogs. Zorg er wel voor dat je linkt met een relevante ankertekst. Zo weet Google dat voor dat ene zoekwoord die pagina geschikt is.
Als derde optie zijn infographics en andere visuele content heel interessant! Dit geeft weer waar jouw tekst over gaat in een afbeelding. Ook deze kan je weer optimaliseren voor SEO. Een goede infographic zal ook sneller gedeeld worden als deze relevant is en goede informatie bevat.
En als laatste tip: schakel VA-inhuren in als je het écht serieus wil aanpakken. Met onze linkbuilding strategie en werkwijze kan jij een sterk backlinksprofiel opbouwen. Wij hebben de expertise en de middelen om gericht linkbuilding uit te voeren.
Zelf je backlinks checken? Gebruik GSC
Het regelmatig checken van jouw backlinks helpt jou om inzicht te krijgen in het backlinkprofiel van de website. Het zorgt ervoor dat je snel kan reageren op eventueel schadelijke links. Hieronder leggen we uit hoe dat in Google Search Console werkt
Google Search Console
Een heerlijke tool en ook nog eens gratis. In Google Search Console kan je checken welke websites linken naar jouw content en het helpt om schadelijke links te identificeren. Klik hier om naar Google Search Console te gaan.
Als je naar het tabje ‘links’ gaat zoals op onderstaande afbeelding:
Hier kan je externe links, interne links en sites met de meeste links naar jouw site bekijken. Zie onderstaande screenshot:
Daarnaast kan je ook zien met welke ankerteksten en naar jouw website wordt gelinkt.
Slechte backlinks verwijderen? Ook dat kan in GSC!
Daarnaast heeft Google Search Console nog meer opties. Namelijk het aanvragen om slechte backlinks te verwijderen. Dit wordt ook wel ‘disavowen’ genoemd. Natuurlijk is het altijd slim om eerst aan de website-eigenaar vriendelijk te vragen om de slechte backlink te verwijderen, mocht dat niet helpen kan je dit doen via Google Search Console. Zet alle links die je wilt verwijderen in een bestandje. Zie onderstaand voorbeeld:
Weten hoe je dat precies doet? Ga dan naar support.google.com of klik hier!
Zullen we samen zorgen voor een sterk backlinkprofiel?
Wil jij na het lezen van dit artikel aan de slag met een sterk backlinkprofiel voor jouw website? Contacteer ons dan vrijblijvend! Ook maken wij een gratis backlinkscan van jouw website en nemen die graag met je door. Zo zorgen wij samen voor een sterk en gezond backlinkprofiel waarmee je jouw SEO-prestaties een flinke boost geeft!