domein autoriteit verbeteren

Wat is domein autoriteit en hoe wordt deze berekend?

Heb jij jezelf ooit afgevraagd waarom bepaalde websites hoger scoren in de zoekresultaten van Google dan andere websites? Een belangrijk onderdeel van SEO (zoekmachineoptimalisatie) is domein autoriteit. Nu vraag jij je af, ja leuk die autoriteit maar wat is dat dan? In dit bloggen leggen we het je haarfijn uit en leren we jou hoe jij zelf kan checken hoe de autoriteit van jouw website ervoor staat.

Wat is domein autoriteit?

Domein autoriteit ook wel DA genoemd is een metriek die ontwikkeld is door MOZ, een bedrijf op het gebied van SEO-software. Het is een score tussen 1 en 100 die voorspelt hoe waarschijnlijk het is dat een website hoog scoort in Google. Ook Ahrefs heeft zo’n score, deze wordt Domain Rating genoemd (DR). Bij VA-inhuren maken we gebruik van Ahrefs om de domein autoriteit te checken.

De DA of de DR van een website wordt berekend op basis van verschillende factoren:

 • Het aantal inkomende backlinks. Het aantal websites dat naar jouw website linkt, speelt een grote rol. Meer hoogwaardige inkomende links verhogen je domeinautoriteit
 • De kwaliteit van de backlinks. Niet alle links zijn gelijk. Links van websites met een hoge autoriteit hebben meer impact dan links van minder betrouwbare bronnen
 • De structuur van de website. Heeft de website een logische opbouw?
 • Interne links: Een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines jouw content beter te begrijpen en kan je domeinautoriteit verbeteren.
 • De content op de website.Unieke, waardevolle en goed geschreven content trekt natuurlijke links aan en verhoogt de gebruikservaring, wat bijdraagt aan een hogere domeinautoriteit 

Hoe kan jij zelf de domein autoriteit checken?

Er zijn een aantal tools beschikbaar om de domein autoriteit van jouw website te checken. Hieronder zie je een aantal betaalde en gratis opties.

 1. Moz’s Link Explorer: Dit is de originele tool voor het meten van domeinautoriteit. Voer eenvoudigweg jouw URL in om je score te zien.
 2. Ahrefs: Deze tool biedt veel aanvullende informatie, zoals de kwaliteit van je backlinks en je domeinscore. Hier zijn we bij VA-inhuren erg fan van.
 3. SEMrush: SEMrush meet een vergelijkbare metriek genaamd “Authority Score” die vergelijkbare inzichten biedt.
 4. Ubersuggest: Een gebruiksvriendelijke tool die zowel domeinautoriteit als veel andere SEO-metrics toont. Deze tool is ook (beperkt) gratis te gebruiken. Klik hier om naar ubbersuggest te gaan.

Tips om jouw autoriteit te verhogen

Zo, nu ben je op de hoogte wat domein autoriteit is en hoe je deze kan berekenen. Nu tijd voor het echte werk: de autoriteit van jouw website daadwerkelijk verhogen! Hieronder geven we je een aantal direct toepasbare tips.

Tip 1: backlinks verzamelen

Het verkrijgen van goede backlinks van betrouwbare websites is één van de meest snelle manieren om de domein autoriteit van jouw website te verhogen. Focus op het krijgen van links van websites met een hoge DA/DR én op websites die daadwerkelijk verkeer genereren. Dit kan je doen door gastblogs te schrijven, samenwerkingen aan te gaan of door je bedrijf te vermelden in relevante directory’s.

Backlinks verzamelen lastig? Maak dan gebruik van onze linkbuilding strategie op maat en wij zorgen voor een kei van een backlinkprofiel voor jouw website.

Tip 2: zorg voor goede content!

Content is en blijft koning. We willen je wel waarschuwen: content schrijven om maar content te plaatsen is een échte NO-GO! Schrijf content die echt waarde biedt voor jouw bezoekers. Eerst geven en dan nemen ;). Als je echt een killer-blog schrijft maak je zelfs kans om op een organische manier backlinks te vergaren. Content moet aanspreken, overtuigen en helpen.

Tip 3: maak gebruik van interne links

Een goede interne linkstructuur is als een roadmap in Amerika. Het helpt Google om de hiërarchie van je website te begrijpen en maakt het voor gebruikers makkelijk om te navigeren door jouw website. Dit draagt bij aan een betere gebruikerservaring en uiteindelijk een hogere domein autoriteit!

Tip 4: zorg voor een technisch goede website

Technische SEO speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de autoriteit van de website. Hieronder zie je een aantal punten waar je op moet letten:

 • Zorgt voor een snelle website. Check hier de snelheid van jouw website.
 • Hoe ziet de website op mobiel eruit?
 • Zorg ervoor dat je geen gebroken links (404) hebt.

Wil jij graag een complete checklist ontvangen voor de techniek van jouw website? Stuur dan even een mailtje op info@va-inhuren.nl dan krijg je die van ons cadeau 🙂

Dus is domein autoriteit belangrijk?

Ja en nee. Het is niet het allerbelangrijkste. Het belangrijkste is dat jij biedt wat jouw potentiële klant nodig heeft én dat je gevonden wordt in Google. Toch kijken we altijd wel naar de autoriteit van een website. Dit geeft een goede indicatie in een SEO-strategie hoeveel werk er aan de winkel is en wat jouw website nodig heeft.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *